ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ|ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ,
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Χωρικός Σχεδιασμός & Μεταφορές

Ο σκοπός του μαθήματος είναι να αναλύσει και να παρέχει ερμηνείες για την αλληλεπίδραση των μετακινήσεων και της ανάπτυξης του χώρου σε αστικό και εξωαστικό περιβάλλον. Μεταξύ των βασικών στόχων είναι η κατανόηση των εννοιών της ολοκληρωμένης προσέγγισης χρήσεων γης και μεταφορών και της αστικής κινητικότητας και μορφών οργάνωσης των πόλεων. Στο μάθημα αναπτύσσονται οι προσεγγίσεις για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό του χώρου όπου οι χρήσεις γης και οι μεταφορές εξελίσσονται ταυτόχρονα και όχι ανεξάρτητα μεταξύ τους. Εξετάζεται επίσης η αλληλεπίδραση των συστημάτων μεταφορών και χρήσεων γης και το πώς αυτά με την σειρά τους επιδρούν σε βάθος χρόνου στην ανάπτυξη του αστικού και του εξωαστικού χώρου.
Ενδεικτικό Περιεχόμενο: Εισαγωγή. Χώρος και σχεδιασμός: οι βασικές συνιστώσες. • Τα θεωρητικά πλαίσια του σχεδιασμού του χώρου. Εισαγωγή στην θεωρία της Πολεοδομίας και της Χωροταξίας. • Πόλη και σχεδιασμός: τα βήματα μιας ιστορικής διαδρομής. Κεντρικά ζητήματα του σχεδιασμού του χώρου. Ολοκληρωμένη προσέγγιση χρήσεων γης κι μεταφορών. Αστική κινητικότητα και μορφές οργάνωσης των πόλεων. • Οι πολιτικές και οι επιδράσεις τους στον σχεδιασμό και στον χώρο. Βιώσιμη αστική ανάπτυξη και Ευρωπαϊκές πολιτικές. «Εξυπνη» πόλη. «Ανθεκτική» (Resilient) πόλη. «Πόλη χωρίς άνθρακα» (Carbon free city). Αστική Διακυβέρνηση και συμμετοχή του κοινού στον σχεδιασμό. Πολιτικές για τα δίκτυα και τις εγκαταστάσεις τεχνικής υποδομής. • Ο σχεδιασμός του χώρου στην Ελλάδα. Ιστορική εξέλιξη. Σταθμοί στην ιστορία του χωρικού σχεδιασμού. Σχεδιασμός, τοπική αυτοδιοίκηση, διακυβέρνηση και συμμετοχή. Η επίδραση των Ευρωπαϊκών πολιτικών. Δικαστικές παρεμβάσεις και ο ρόλος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θεσμικά πλαίσια χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στην σύγχρονη φάση του σχεδιασμού του χώρου. Νόμοι 947/79, 1337/82, 2508/97, 2742/99, 4269/2014. Οι ειδικές πτυχές του σχεδιασμού και η συνάφεια με άλλες πολιτικές (δάση, αρχαιολογικοί χώροι, γεωργική γη, παραγωγικές δραστηριότητες, προστασία ακτών, θαλάσσια χωροταξία, αυθαίρετη δόμηση, διοικητικές δομές. • Εφαρμογές και παραδείγματα.
Εξάμηνο: 2ο
Πιστωτικές Μονάδες (ECTS): 7,5
Αριθμός Διαλέξεων: 13 των 3 ωρών
Κωνσταντίνος Λαλένης
Αναπληρωτής Καθηγητής
Τμήμα Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
Πολυτεχνική Σχολή
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Email: klalenis@uth.gr
Site: http://www.prd.uth.gr/el/staff/k_lalenis
Τηλ: 24210 74425
Φαξ: 24210 74395
Διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πεδίον Άρεως, Βόλος 383 34